lauantai 28. toukokuuta 2016

RäsymattoRakastan räsymattoja.

Meille ei mahdu kotiin kangaspuita eikä lapsiperhearjessa löydy tarpeeksi vapaa-aikaa, jotta voisin mennä kansanopiston puilla kutomaan mattoja. Siksi innostuinkin kovasti viime syksynä käsityöblogeissa esitellyistä lettimatoista. Idea jäi muhimaan ja aloin laittaa jemmaan puhkikuluneita trikoovaatteita.


Inspiraation lähteenä olleet matot olivat aika pieniä ja ne oli koottu ompelemalla koneella siksakia kahden letin päältä. Halusin kuitenkin meille vähän isomman maton ja siksak-ompeleen ulkonäöstä en matoissa tykkää. Päätinkin ommella letit kiinni toisiinsa käsin. Tämä oli taas kerran tällainen kuningasidea, kuten aiemmin valmistuneessa parisängyn tilkkupeitossakin. Käsin ommellen matto ei todellakaan ollut mikään yhden illan projekti vaan se lojui keskeneräisenä läpi koko kevään. Pistelin lettinauhaa kasaan aina hetken silloin tällöin sormenpäät hellinä, kunnes matto kasvoi hyväksyttävän suureksi. Valmiin maton halkaisija on noin metri ja se painaa reilut puolitoista kiloa. Aika suuren kasan trikoovaatetta se siis nieli.


Leikkasin trikoovaatteista n. 3 cm:n levyisiä soiroja ja viistotin soirojen päät. Näin en tarvinnut mitään solmuja tai yhdistämisompeleita soirojen väliin, vaan laitoin aina kaksi viistottua päätä n. 10 cm:n matkan päällekkäin ja jatkoin letitystä normaalisti. Letti itsessään kiinnitti soirot yhteen riittävän tiukasti ja myöhemmin maton ompelu vahvisti kiinnityksen.

Kokeilin erilaisia tapoja leikata pitkää soiroa vaatteesta. Alkuun purin vaatteet kappaleiksi, leikkasin saumat pois ja leikkasin soirot vasta sitten. Edestakaisin leikeltynä käännöskohtaan jäi omasta mielestäni vähän turhan huomattavia törröjä. Lyhyet suirot taas oli hankala letittää, kun jatkoskohtia tuli tosi taajaan. Ehkä paras tapa oli leikata pitkät soirot kokonaisista vaatteista sivusaumojen yli. Saumakohdat saa varsin helposti ommeltua piiloon kokoamisvaiheessa.


Trikoosoiroilla on taipumus mennä rullalle niin, että kankaan nurja puoli kääntyy näkyville. Se on vallan hyvä juttu, jos haluaa matosta neutraalin värisen, sillä monien kuositrikoiden nurja puoli on vaalea. Itse kuitenkin tykkään väreistä, joten yritin letittäessäni käännellä soiroja oikea puoli päälle päin.

Ompelin maton kasaan pienillä pistoilla nurjalta puolen. Samalla sain siistittyä suurimman osan omasta mielestäni rumista trikoohapsuista ja muista törröistä maton nurjalle. 18 kommenttia:

 1. Upea matto, ihanan raikas väriyhdistelmä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoinen mukavasti raikastaa noita kirkkaampia värejä :)

   Poista
 2. Kyllä on herkku matto! Onnistuisikohan tuo puuvillakuteesta? En omista niitä kangaspuita, mutta laitoin talteen kuteden leikkuuta varten käytöstä poistettuja lakanoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse kokeillut puuvillaa, mutta muissa blogeissa olen nähnyt käytetyn ihan sekalaisia kangaslaatuja. Oma projektini sai alkunsa trikoolegginsseiden rääpäleistä, joten jatkoin samalla materiaalilla. Trikoo ei liesty reunoistaan, joten on ehkä siinä mielessä mukavampi materiaali.

   Poista
 3. Oletpa tehnyt kovan työn, mutta on se ollut sen arvoistakin! matto on todella herkullisen näköinen:)

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana! Täydellisen värinenkin!

  VastaaPoista
 5. Mä aloitin tollaisen projektin, mutta en saanut koneella enkä käsin ommeltuna mattoa tasaiseksi. Oli ehkä ainoa proggis, jossa ihan vaan päätin luovuttaa! Olet kyllä tosi taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneella varmaan on hankalampi syöttää lettinauhaa riittävästi, ettei matosta tule kuppi.

   Poista
 6. Ihan mahtava! Räsymattorakkautta täälläkin. Olen virkkaamassa pyöreää räsymattoa, ja kiva siitäkin varmaan tulee, mutta letittämällä menee nuo värit kyllä kauniimmin sekaisin. Ehkä joskus voisi itsekin vielä tuollaista yrittää...

  Virkatessa ei muuten ne käännöskohdat juurikaan haittaa joten trikoovaatteet voi hyvin leikata pystysuuntaan kuteeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkatut matot ovat ihania, mutta virkkuukoukku ei ole paras kaverini ;)

   Poista
 7. Aivan ihana toi matto, kun aina on niitä virkattuja mattoja.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 8. Ihana matto! Tuota pitäisi kokeilla.
  Itse virkkaan mattoja mutta noin tulisi erilainen väritys :)
  ~M~

  VastaaPoista