tiistai 21. huhtikuuta 2015

Applikoinnin ABC



Mitä se applikointi tarkalleen ottaen tarkoittaa? Mikä siinä maksaa? Miksei pelkkää applikointikuvaa voi ostaa Teelikamenttenilta valmiina ja kiinnittää sitä sitten kotona itse valmiiseen vaatteeseen? 

Ylläolevan kaltaiset kysymykset ovat varmasti tuttuja kaikille työkseen applikoituja vaatteita valmistaville. Kuvasin tähän yhden pöllökuvan valmistumisen alusta loppuun. Toivottavasti kuvasarja vastaa kysymyksiin ja innostaa kenties kokeilemaan applikointia itsekin! 




1. Aluksi kuvasta piirretään suunnitelma pelkin ääriviivoin. Lopullinen kuva on aina piirroksen peilikuva, joten tässä vaiheessa kuvan voi kääntää esim. ikkunalasia vasten. Kaikki yksityiskohdat kopioidaan kaksipuoleiselle liimaharsolle yksittäin kuulakärkikynällä. Itse käytän liimaharsoa, jonka toisella puolella on paperi. 



2. Liimaharsopalat silitetään applikoitaville tilkuille. (Jos harsossa ei ole paperia, tässä vaiheessa palat täytyy silittää leivinpaperin läpi, jottei harso pala kiinni silitysraudan pohjaan.) Tilkut voivat olla mitä tahansa silittämisen kestävää kangasta. Itse suosin velouria sen elävän pinnan vuoksi.



3. Palat leikataan irti.



4. Liimaharson paperit nypitään irti. Tässä hommassa muulloin niin hankalat pitkät kynnet olisivat hyödyksi! :) Tämä on itselleni epämieluisin työvaihe...



5. Palat asetellaan pohjakankaalle suunnitelman mukaisesti ja silitetään kiinni.


 6. Teippiharjalla voi siistiä palojen reunat.



7. Joustavia kankaita applikoitaessa pohjakankaan taakse tarvitaan venymätön, irti revittävä tukikangas, jotteivat ompeleet ala aaltoilla. Tukikangas voi olla nuppineuloin tai silittämällä kiinnittyvää.



8. Palat ommellaan kiinni kapealla ja tiheällä siksakilla. Omassa koneessani sopiva pistonpituus on 0,4 mm ja tikin leveys 3 mm. Alalanka voi olla koko ajan joko pohjakankaan värinen tai sen voi vaihtaa aina ylälangan mukaan. Ompelen palat silitysjärjestyksessä, eli alimmainen pala ensin. Ompelun lopussa langat päätellään huolellisesti esim. vetämällä ne neulalla nurjalle ja solmimalla langanpäät.

Neulaksi joustavia kankaita applikoitaessa suosittelen Schmetzin Strech neuloja koossa 80. Paininjalaksi käy tavallinen paininjalka, mutta avopaininjalalla näkyvyys paranee.



9. Applikointi näyttää nurjalta puolen tällaiselta.



10. Lopuksi tukikangas leikataan tai revitään varovasti irti.

OMPELUILOA!

7 kommenttia:

  1. Oi että saat tuon kaiken näyttämään niin helpolta. Aivan ihanat pöllöt! <3

    Minun käsissäni kaksipuolinen liimaharso ei vaan suostu toimimaan, joten en saa paloja silitettyä paikoilleen, ja voit varmaan kuvitella mitä olisi applikoida liikkuvia irtonaisia pikkupaloja. =,(

    Olisiko sinulla antaa joku kikka kolmonen ongelmaani? Pikaliimaako? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä tavalla se liimaharso ei toimi? Siis eikö se tartu kankaisiin kunnolla? Oletko kokeillut silittämistä korkeammalla lämpötilalla? Oman kokemukseni mukaan tuossa paperitaustaisessa harsossa on hyvä liima.

      Jos taas ongelma on, että palat siirtyvät väärille paikoille silittäessä, ne kannattaa silittää paikoilleen yksitellen. Nuppineulallakin voisi ehkä varmistaa palan pysymisen paikoillaan silityksen ajan.

      Pikaliimaa en ehkä kokeilisi ;) mutta jotain tekstiililiimaa voisi varmaan käyttääkin. Itse innostuin applikoinnista jo yläasteiässä 90-luvulla, jolloin en ollut kuullutkaan tällaisista applikoinnin apuvälineistä kuin liimaharsot. Toki applikoin silloin vain joustamattomia kankaita, kuten ennenvanhaan oli tapana :D Muistan hermostuneeni palojen liikkumiseen ompelun aikana ja aloin käyttää ihan paperille tarkoitettua puikkoliimaa palojen kiinnitykseen nuppineulojen sijaan. Se toimi loistavasti, MUTTA myöhemmin olen lukenut, että tavalliset liimat voisivat pilata ompelukoneen, joten en varauksetta suosittele puikkoliimaa. Mutta tämän kokemuksen perusteella tekstiililiiman luulisi soveltuvan. :)

      Poista
    2. Joo, siis en vaan saa tarttumaan kankaita toisiinsa edes kaksipuolisen liimaharson avulla. Kuumemmalla raudalla palaa kangas (fleece, velour, joustofrotee on yleensä mulla kankaina). Joku joskus ehdotti höyryä avuks, tarttis varmaan opetella käyttämään silitysraudan höyrytoimintoa (meillä silitysrautaa käytetään eniten hamahelmiin..). :D

      Tekstiililiimaa voiskin kokeilla, kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Höyry kyllä auttaa, vaikka sen käyttö liimaharson ohjeissa "kielletäänkin". Tai ehkä siinä harsossa vaan on tosi huono liima ja jokin muun merkkinen liimaharso toimisi paremmin. Itse käytän Ompelijanmaailman liimaharsoa.

      Poista
    4. Ainakin joku kaksipuoleinen liimaharso jota oon Eurokankaasta ostanut, on järkyn huonoa liimoiltaan, että voi johtua siitä. Suosittelen tilkkutöihin tarkoitettua tosi ohutta rullalla olevaa.

      Poista
  2. Kiitos tästä postauksesta ja etenkin tuosta liimaharsovinkistä! Itselläni on kai ollut myös huonoa liimaharsoa, kun ei vaan ole palat pysyneet paikallaan ja aika paljon on aplikkointi-into siitä kärsinyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, jos näistä vinkeistä on apua! Iloa applikointiin :)

      Poista