Eilisen päivän ahkeroin sisätäyttövaippojen kimpussa. Huh! Nyt on taas tilaa kangaskaapissa ja täytettä vaippahyllyllä :) Laskeskelin ommellessani, että olen tainnut väsätä jo pitkälle toista sataa vaippaa kahden lapseni kestoilutaipaleen aikana. Ensimmäiset vaipat olivat flanellia ja collegea, sitten löysin PULin, kuivaliinakankaat sekä coolmaxit ja lopulta bambut, hamput ja tencelit. Kaksi täyttä vaippakaapillista olen jo ehtinyt laittaa kiertoon sitä täydellistä vaippasysteemiä etsiessäni. Tässä syksyn mittaan se on löytynyt, joten nyt niitä tarvittiin sitten kerralla kymmenen lisää. Meillä suurimman muutoksen vaipatukseen toi kuivusrummun hankkiminen muuton yhteydessä. Nykyisessä kodissa riittää kuivatustilaa vain oskarin oksan verran, eli suunnilleen parin päivän PUL-taskuvaipoille. Muiden vaippasysteemien tulisi siten sietää ja mieluiten nauttia rumpukuivauksesta.
Jokaisessa perheessä on omat toimivimmat vaippasysteemit, mutta tässä meidän kootut ohjeet. Itse tykkäämme käyttää lapsella PUL-taskuvaippoja reissuissa ja mekkojen kanssa ja sisätäyttövaippoja + villahousuja/PUL-kuorta kotona, yökäytössä sekä ylipäätään kylmään talviaikaan.
Täydellisen sisävaipan resepti:
1. Tärkeintä on tietenkin löytää se hyvin istuva vaippakaava. Itse tykästyin jo pari vuotta sitten Kestovaippayhdistyksen taskuvaipan kaavaan, jonka pohjalta olen muokkaillut tämän nykyisen kaavani. Teen samalla kaavalla niin sisätäyttövaipat kuin taskuvaipatkin.
2. Kankaiden tulisi kestää pehmeänä pesusta toiseen. Kuivausrummun avulla kaikki kankaat pysyvät pehmeinä, mutta jotkut menevät rumiksi. Narukuivauksessa joustofroteet ovat parhaita, kuivausrummun kanssa tykkään erityisesti velourista joustofroteiden lisäksi. Kuivurin kanssa velour sekä bambu-, tencel- ja tavallinen joustofrotee säilyvät lähes uudenveroisina ainakin vuoden (pidempää kokemusta ei vielä ole...) Käytän aina mietoa kuivausohjelmaa.
3. Sisäkankaan on hyvä olla värillinen, jotta tahroja ei jää. Itse suosin sisäpintana bambu- ja tenceljoustiksia, sillä ne ovat antibakteerisia. Sisävaipoissa en myöskään tykkää enää käyttää varsinaisia kuivaliinakankaita, sillä on hyvä, jos vaipan kaikki kerrokset ovat imukykyisiä. Näin vaipasta saa pienemmän paketin.
4. Tarrojen kanssa ei kannata ryhtyä liian pihiksi. Kokemukseni mukaan Aplix on kestävin ja pehmein tarra myös rummullisessa kodissa. Touch Tape on hyvää myös, mutta suosittelen sitä narukuivatukseen. Myös pesutarrat kannattaa ommella vaippoihin.
5. Sisätäyttövaippa on meille ehdottomasti kätevin vaippasysteemi. Se peseytyy hyvin ja kuivuu nopeasti niin narulla kuin rummussakin. Samat imut saattavat käydä koko vaippaiän - ja imuteho vain paranee! Meillä on imuina sen sata kertaa pestyjä kunnon vaippaharsoja (MaM, Ruskovilla, Popolini...), jotka taittelemme pötköksi ja käytämme kaikissa sisä- ja taskuvaipoissa. Päivällä ei tarvita muuta, yöksi lisäämme vaipan taskuun hamppuimun.
6. Jalanteiden kuminauhoja en ompele kujiin. Näin jalantiet ovat pehmeämmät ja kapeassakin vaipassa on enemmän tilaa imulle. Jalanteitä lukuunottamatta tikkaan vaipan ympäriinsä saadakseni sen ryhdikkääksi.
Tosi söpöjä vaippoja! Nostan hattua, että olet jaksanut aplikoinnitkin väsätä niihin. Täällä on alkamassa samat puuhat, kun tammikuun tulokas tarvitsee jokusen nb-vaipan lisää. Esikoisen jäljiltä onneksi muun kokoisia vaippoja on runsaasti ennestäänkin, jos ne vain sopivat kakkosellekin. Nimittäin minua vaippaompelu ei nykyisin nappaa enää ollenkaan.. :)
VastaaPoistaIhania vaippoja;)
VastaaPoistaOlipas kiva kun olit vieraillut blogissani ja liittynyt lukijaksi!! Nyt minä löysin tänne sinun kivaan blogiisi ja lukijaksi myös...
VastaaPoista