maanantai 17. joulukuuta 2012

Marimekon näytepaloista koottua


Eräs asiakas lähestyi minua hykerryttävän ihanan kangaspinon kanssa. Hänellä oli nippu punasävyisiä Marimekon näytepaloja, joista oli tarkoitus tehdä koristetyynylle päällinen ja lopuista vielä pupulle jouluinen vaate. Tilkkujen määrä vaikutti paljon siihen, millaisiksi paloiksi ne uskalsin silputa. Tällaisilla eri levyisillä suikaleilla sain tyynyyn ilmettä niin, että kangas riitti. Pupulle päätin tehdä Iloisen takin, kun nuo kankaat siihen suuntaan antoivat inspiraatiota. Aika hyvin näihin kankaat upposivat: pari 5 x 20 cm suiroa jäi jäljelle.


Samalla asiakkaalla oli myös toinen aarre sinisen ja vihreän sävyissä. Jälleen iso pino näytepaloja sekä muutamaa varta vasten hankittua Marimekon kuosia lisäksi. Niistä tuli juniorisänkyyn peitto. Tässäkin kankaiden kuosit ja näytepalojen koko määräsivät pitkälti sen, millaisia tilkkuja niistä leikkelin. Päädyin lopulta leikkaamaan paloista niin isot tilkut kuin mahdollista, jotta peitto ei olisi pelkästään niitä lisäkuoseja. Pienillä tilkuilla kun neljää metrikangaskuosia olisi tarvittu aina useampi samanlainen samalle riville. Isoissa tilkuissa myös itse kuosit pääsivät paremmin esille.


Peittoon ei asiakkaan toiveesta lisätty lainkaan vanua. Tikkasin peiton koneella kulmasta kulmaan ja lopuksi kanttasin vinonauhalla reunat. Omia kantapään kautta oppimiani tilkkuvinkkejä sovelsin taas näissäkin töissä:

1. Pyöröleikkuri, mitta-asteikon sisältävä alusta ja viivotin ovat suuri apu. Leikkaaminen on muutenkin se kaikkein tärkein työvaihe, jotta tilkut saa kohdistettua ommellessa siististi. Muistan edelleen hämmästykseni ja harmini tilkkujen kohdistamisesta ensimäisessä tilkkutyössäni yläasteella. Halusin koulussa ommella tilkkutakin ja leikkelin siihen neliöt saksilla melko ronskilla kädellä. Takista tuli hauska, mutta kohdistuksista ei ole tietoakaan :D
2. Lopputulos on mielenkiintoinen, jos mukana on jokunen virhetilkku. Tässä peitossa ilmettä tuovat muutamat pinkkiä tai kirkasta oranssia sisältävät tilkut.
3. Maalarinteipillä on kätevä merkata tilkut oikeaan järjestykseen, etteivät ne mene ommellessa vääriin paikkoihin. Itse merkitsen rivit kirjaimin ja sarakkeet numeroin. Niin osaan laittaa A1:n ja A2:n oikein päin yhteen eikä ommellessa niiden väliin myöskään lipsahda jokin väärä tilkku.
4. Tilkkutöissä ei kuulemma kuulu päätellä lankoja edestakaisin ajamalla. Mielestäni se on kuitenkin paikallaan ensimmäisten tilkkujen kohdalla, jotta ompeleet eivät lähde purkautumaan ennen reunusten viimeistelyä.
5. Harsimisen vaiva kannattaa nähdä, sillä se maksaa kyllä itsensä ajassa, tikkaamisen sujuvuudessa ja lopputuloksessa takaisin. Itse harsin työt ennen tikkaamista käsin ompelulangalla pitkin pistoin pystysuoraan, vaakasuoraan ja kulmista kulmiin.

Onko sinulla hyviä vinkkejä tilkkutöihin? 


Eilen oli tämän vuoden viimeiset messut, joihin osallistuin Teelikamenttenin tuotteiden kanssa. Tällä kertaa muistin räpsäistä kuvankin myyntipöydästäni hieman ennen asiakastungoksen alkamista. Oli oikein mukava päivä ja nyt voinkin sitten jo hieman huoahtaa joulukiireiden keskellä. Muutama tilaustyö on vielä työlistalla ennen joulua - ja ehkä yötöinä pari joulusalaisuutta omille rakkaille ;)


14 kommenttia:

  1. Oi miten upeat tilkkutyöt! Hyviä vinkkejä, lisäisin silitysken,-silityksen ja silityksen, se on aikas tärkeä vaikka minä aika aloitaja olen. ja minun kohdalla vielä malttia, tässä jutussa hiljaa hyvää tulee;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Silitys on tosi tärkeää tilkkutöissä. Muissakin ompeluissa silittämällä saa huomattavasti parempaa jälkeä aikaan. Itse olen mielestäni ahkera silittäjä ommellessa, mutta valmiita vaatteita en sitten enää jaksakaan silittää kuin juhliin :D

      Poista
  2. ja kiva värikäs myyntipöytä!!!

    VastaaPoista
  3. Oi, miten ihanat värit tyynyssä! Meille sopis justiinsa tuollaisia muutama sohville.

    VastaaPoista
  4. Ihania! Kivoja vinkkejä, kiitos! Mulla ei noita tilkkutyövälineitä ole, eikä siis käsipelillä täysin samankokoista tilkkua tule, siinä varmaan syy miksi on aina hermot mennyt! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja tosi kiva, jos vinkeistäni on apua :) Nuo tilkkutyövälineet ovat kyllä tosi hyödylliset hintaansa nähden, jos vähänkään enemmän aikoo tilkkutöitä tehdä. Myös resorikaitaleet saat pyöröleikkurilla leikattua tosi siististi tasalevyisiksi! Mun oma tilkkutyösetti oli muistaakseni kaikkein simppelein ja halvin, ja sillä jo pärjää. Käsipelillä on vaikea saada millintarkkoja tilkkuja leikattua. Tein edellisen parisängynpeittomme aikoinaan vielä piirtämällä kankaille neliöt ja leikkaamalla ne saksilla. Vaikka kuinka huolella leikkasin, ommellessa meinasi mennä hermot...

      Eli jopa minä, erittäin välineurheiluvastainen 70-luvun kirppisompelukoneella ja käytettynä hankitulla perussaumurilla työkseni ompeleva hösäle suosittelen noita tilkkutyövälineitä lämpimästi kaikille ;)

      Poista
  5. Aivan mahtavia töitä! Etenkin pupun takki on symppis :)

    VastaaPoista