lauantai 10. marraskuuta 2012

Koossa 44cm


Äitini pyysi minua ompelemaan tosi pienelle poikavauvalle muutaman pehmoisen vaatteen. Vauvan äiti tykkää väreistä, joten uskalsin valita vähän epävauvamaiset kankaat. Keskoskaavoja en käsityölehdistä montaa löytänyt. Jossakin Ottobren numerossa oli kyllä kietaisupaidan, liivimekon ja haalareiden kaavat, mutta niistä kaikki tuntuivat melko epäkäytännöllisiltä ihan pienelle ihmistaimelle. Se liivimekko olisi ollut kiva, mutta ei ehkä kuitenkaan tälle vauvalle sopiva ;)

Suuri Käsityölehden*) numerossa 4/2006 oli 44cm kietaisubodyn kaava ja sen sitten innokkaana piirsinkin. Epäkäytännölliset nauhat vaihdoin neppareihin, kuten kaikissa hyväksi koetuissa ostobodeissamme aikoinaan oli. Haarakappaleita ja hihojakin muotoilin mieleisimmiksi. Valmis body (tuo turkoosi pilvikuosinen) on ihan kiva, mutta tosi leveä! Ei siis kovin hyvä kaava. Siirsin tuon onnettoman kaavan sivuun ja piirsin oman version, josta ainakin silmämääräisesti tuli mittasuhteiltaan paljon parempi. Aikanaan varmaankin saan palautetta käytettävyydestä.

Housuiksi halusin kokeilla Ottobren Nunnu-kaavaa. Sillä on niin moni tehnyt hauskoja pöksyjä pienille vaippapepuille. Kaava ei kuitenkaan soveltunut  suoraan pienennettäväksi kokoon 44cm, sillä siitä olisi lyhentynyt lahkeet parisenttisiksi. Päätinkin sitten vain lainata ideaa haarakappaleesta ja piirtää tämänkin kaavan itse. Lahkeensuihin lisäsin resorit käyttöikää pidentämään ja vyötärölle ompelin oikein löysän resorin, jotta housut eivät varmasti purista pienen massua.


Olen lähiaikoina rakastunut yhteen pieneen, mutta sitäkin kätevämpään hankintaani:  Prymin nepparipihteihin! Aiemmin käytin vasaralla kiinnitettäviä neppareita, jolloin usein nepit kiinnittyivät väärin ja niitä sai sitten kiskoa sivuleikkureilla irti. Usein kankaaseen tuli samalla reikä, mikä olikin tosi mieleinen yllätys neppejä vaille valmiissa vaatteessa! Pihdit ostin itse asiassa jo elokuussa, mutta niilläkin nepit menivät usein väärin. Ja pihdeillä kiinnitettynä neppejä ei käytännössä saa enää irti lainkaan. Kummastelin huonoa nepitystaitoani, kunnes aloin tutkailla pihtejä tarkemmin. Niiden leuat eivät osuneetkaan aivan yhteen, vaan heittoa oli melkein millin verran. Ei siis ihme, että niiden kanssa meni hermot! Kävin näyttämässä pihtejä ostopaikassa ja sain uudet tilalle. Ja nyt siis viimein rakastuin! Pienellä puristuksella nepin saa kiinni resorikanttiinkin vaivattomasti eikä neppi varmasti irtoa.


*) Häiritseekö ketään muuta Suuren Käsityölehden mallivaatteissa kotikutoisuus ja epämääräisyys? Usein kuvien vaatteet ovat kuin alakoululaisen käsitöitä eivätkä tosiaan innosta itse kokeilemaan kyseisiä malleja. Varsinkin aplikaatiot ovat hirveitä. Mm. tuon aiemmin mainitsemani lehtinumeron keskosvaatteet olivat kauheita räpellyksiä. Ero esim. Ottobreen on valtava, mikä on harmi, sillä Suureen Käsityölehteenkin on piilotettuna tosi kivoja juttuja, jos ne vaan näkee kaiken sen räpellyksen alta... 

10 kommenttia:

 1. Suloisia vaatteita!
  Minullakin on nuo pihdit ja kyllä ne vain kätevät ovat, tosin muutaman nepparin kanssa on käynyt sama, ettei leuat olleet ihan kohdakkain ja väkivalloin sai sitten irrotella.

  Kässälehteä ei mulle tule. Aikanaan lopetin MuotiMuksun samasta syystä, se kun muuttui ihan yhtäkkiä räpellysten esittelylehdeksi! Ne lehdet ovat tuolla edelleen, kaava-arkitkin kiinni vielä, kun ei tosiaan innostanut kokeilemaan!
  Outoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehden tason laskeminen on kyllä outoa. Jotenkin luulisi suuntauksen menevän juuri toisinpäin...

   Poista
 2. Muistaakseni totesin tuosta samaisesta SK:sta ja niistä keskosvaatteista, että ne oli kaavoitettu ihan omituisesti. Tein sitä liivaria koossa 56 cm ja mun mielestä siinä oli aivan liian pieni pääntie. Onneksi oli kaapissa valmisvaatteita, joista pystyi ottamaan mallia, olisi muuten tullut ihan liian pieni pääntie vauvan mekkoon. Ja muistan myös, että kuvat näyttivät yläasteen kässätöiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan kaavoitus olla pielessä. Sainkin palautetta noista tekemistäni vaatteista, että juurikin se lehden kaavaa mukaillen tehty body on aivan liian leveä. Onneksi oma kaavoitukseni oli istuvampi ja ne kaksi bodya pääsivätkin heti käyttöön.

   Poista
 3. Muistan nuo kyseiset SK:n vauvanvaatteet, todella amatöörimäisesti ommeltu. Malleja en itse ole päässyt testailemaan eli en osaa niistä sanoa. Eniten olen Käsityölehden kanssa harmitellut sitä että kaavavaatteista on usein todella surkeat kuvat, varsinkin niistä ulkomaista alkuperää olevista. Ihan tuuripeliä on saako hyvän vaatteen tehdyksi jos luottaa pelkkään ohjeeseen ja kokotaulukkoon. (Pitäisi kai antaa palautetta itse lehdelle... vaikka en kyllä ole tilaaja.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat kyllä ongelmana monissa lehdissä. Onneksi sentään piirroskuvat löytyvät, kun mallikuvissa vaatetta ei aina edes näy kuin jokin pilkahdus takin alta.

   Poista
 4. Ihan vastaavanlainen kietaisubody löytyy myös jostain Ottobre-lehdestä. Tein meidän pienelle neidille muutama vuosi sitten 50 senttisenä ja oli hyvän mallinen. Itse peruin juuri Käsityökerhon jonka tilaajana olen ollut jo vuodesta 2000. Kyllä niistä jotain aina tulee ommeltuakki mutta harvemmin lasten kaavoja kokeilen. Kivannäköisiä vauvanvaatteita nuo tekemäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekaan ei tule kässälehtiä enää. Ottobrea tuli pari vuotta, jonka jälkeen koin, että niillä on aika vähän uutta annettavaa hintaansa nähden. Kirjastosta lainailen joskus.

   Suuri Käsityö-lehteä on äitini tilannut 80-luvulta lähtien ja äiti on sitten siivonnut ne nurkistaan mulle. Tykkään kyllä selailla Käsityökerhon lehtiä, mutta harvemmin malleista mikään pääsee toteutukseen asti. Mutta jotain inspiraatiota noista kai jää mieleen muhimaan :)

   Poista
 5. Suloisia vauvanvaatteita! SK:n mallivaatteet ovat monesti ehkä vähän tylsistä kankaista eivätkä aina ole niin kovin houkuttelevia...

  VastaaPoista